Kattenbakvulling

Kattenbakvulling

Als kattenoppas kom ik verschillende soorten kattenbakvullingen tegen. Zijn het nou klonterend of niet klonterend. Elke katteneigenaar heeft zo zijn eigen voorkeuren maar ook elke kat heeft zijn eigen voorkeuren. Via de wetenschap weten we wel een beetje wat de meeste katten willen hebben maar toch merk ik dat elke kat anders reageert op de kattenbak en de vulling.

Daarom ben ik altijd op zoek naar de beste kattenbakvulling. Eentje die mijn mannetjes fijn zouden vinden maar ook eentje waar ik niet al te veel last van heb. Het blijft nou eenmaal een kattenbak dus leuk is het niet.

Maar het leek mij dus een goed idee om verschillende soorten kattenbakvullingen uit te gaan proberen en uit te testen welke ik maar zeker ook mijn mannetjes de beste kattenbakvulling vinden. 

Onze resultaten delen we graag.

Wat is kattenbakvulling?

Als katteneigenaar ontkom je er niet aan: de kattenbak. Dit is wat katten horen te gebruiken als toilet (ja, zelfs als ze naar buiten kunnen). Het is daarom heel belangrijk om een goede kattenbak te hebben maar de inhoudt van een kattenbak is ook heel belangrijk en dat is natuurlijk de kattenbakvulling (ik zou het ook wel eens grit of kattengrind noemen). Als de kattenbakvulling en/of de kattenbak niet goed (genoeg) is dan kan de kat op een andere plek gaan plassen of ontlasten en dat is iets wat je zeker wilt voorkomen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de kat.

Welke soorten?

Bepaalde soorten kattenbakvulling vinden katten vervelend. Maar welke soorten zijn er nou allemaal? Zo hebben we de klontvormende kattenbakvulling en de niet-klontvormende. Ook hebben we silicaat en de biologisch afbreekbare kattenbakvulling zoals houtkorrels. Natuurlijk kan er ook gewoon zand of tuinaarde gebruikt worden. Voor meer informatie over de verschillende kattenbakvulling verwijs ik graag naar deze post.

Waar letten wij op bij het uitzoeken?

In eerste instantie kijken we natuurlijk naar wat de kat fijn zou vinden. Helaas kunnen we ze het niet vragen maar we kunnen wel experimenteren. Uit de wetenschap weten we dat de katten het liefst op kattenbakvulling gaan die zacht voor hun pootjes zijn. Er moet een goede laag in zitten van ongeveer 4-6 centimeter zodat de kat haar behoeftes goed kan begraven. Katten hebben het liefst geen geur aan de kattenbakvulling zitten en wat misschien ook wel verstandig is, is dat het niet giftig voor de kat is. 

Waar letten wij nog meer op?

De eisen van de kat staat op de eerste plaats maar de beste kattenbakvulling is natuurlijk ook bedoeld voor de mensen. In mijn ervaring is kattenbakvulling die makkelijk uit te scheppen zijn het fijnste grind en dit is toch klonterend grind. Verder moet de kattenbakvulling niet te veel stof bevatten. Als ik een bak vul wil ik niet eerste een half uur na zitten hoesten omdat het stof op mijn longen slaat. De kattenbak moet ook niet (te veel) stinken. Als de kat er niet opgegaan is, vind ik het niet erg als de bak (een beetje) stinkt maar een half uur later hoef ik niet meer de bak te ruiken. Verder zou het erg fijn zijn als er weinig uitloop is. Helaas is dit iets wat (in mijn ervaring) niet helemaal te voorkomen is maar hoe minder hoe beter. 

 

Alle reviews zijn geschreven uit onze eigen ervaringen die zijn opgedaan als katteneigenaar en/of als kattenoppas. 

5 testers

5 testers

20 onderzoeksuren

20 onderzoeksuren

6 producten

6 producten

1 aanbevolen producten

1 aanbevolen producten

Categorieen

Aanbevolen

Voor kat en mens wordt dit product aanbevolen.

Te overwegen

Dit product voldoet aan de eisen van de kat maar voor de mens is het wat minder.

Niet aanbevolen

Dit product wordt niet aanbevolen behalve onder speciale condities. Kies liever een ander product.

Afgeraden

Dit product is niet geschikt voor kat en mens en wordt afgeraden.

Selectiecriteria kat

Zacht

Zacht

De kattenbakvulling is zacht voor de pootjes.

Geen geur

Geen geur

Er zijn geen geuren toegevoegd aan de kattenbakvulling.

Absorberend

Absorberend

De urine wordt goed geabsorbeerd en blijft niet onderaan de bak liggen.

Niet giftig

Niet giftig

De kattenbakvulling is niet giftig voor de kat.

Selectiecriteria mens

Klonterend

Klonterend

Het girt klonterend goed om makkelijk uit te scheppen.

Stank

Stank

Het zou fijn zijn als de kattenbak niet al te veel zou stinken.

Betaalbaar

Betaalbaar

Ondanks dat kattenbakvulling een must is moet het wel betaalbaar blijven.

Uitloop

Uitloop

Uitloop is niet te voorkomen maar hoe minder hoe beter.

Volg ons op Instagram

Time spent with cats is never wasted

- Sigmund Freud