Kattenbakvulling review #1: Biokat's Micro Classic

Kattenbakvulling review #1: Biokat's Micro Classic

Biokat's promoot zichzelf dat ze al 30 jaar lang voor een premium-kattenbakvulling en een totale welbevinden staat. Bij hun staan superieure hygiëne en een diep gevoel van welzijn centraal. Ze vinden het belangrijk dat de kat een goede ervaring heeft maar de mens ook.

Dat klinkt dus hartstikke goed maar of het ook echt zo is gaan we eens dieper in het product kijken. Maak kennis met Biokat's Micro Classic kattenbakvulling.

(meer weten over Biokat's ga dan naar hun website.)

Aan welke eisen van de kat voldoet het product?

Als we uitgaan van de algemene regels voor katten dan weten we dat een kat graag fijne korrels heeft want dit is zacht voor hun pootjes. Biokat's Micro Classic staat bekend omdat het fijne zachte korrels zijn (de naam "micro" zegt het al) en dat kan je ook heel goed zien. De korrels zijn vrij klein, vermoed zo'n 2 millimeter, voelen als zand aan en als ik er op druk doen ze niet pijn aan mijn handen wat hopelijk ook inhoudt dat ze bij mijn mannetjes ook geen pijn doen. 

Naast fijne korrels is het voor de kat belangrijk dat er geen extra geur aan de kattenbakvulling is toegevoegd. Katten hebben een hele goede neus en een extra geurtje aan de kattenbakvulling kan vervelend zijn voor ze. De classic staat ook bekend dat er geen extra geur is toegevoegd. Er kan soms een "klei" geurtje aan zitten maar dat is niet overwelvend. Natuurlijk durf ik niet te zeggen of mijn mannetjes hier een probleem mee hebben maar het is in ieder geval al fijn dat er geen extra geurtje is toegevoegd. Fijn voor de mannen en zeker ook voor mij (van extra geurtjes wordt ik meestal misselijk dus liever niet).

Daarnaast moet de kattenbakvulling ook goed absorberen. De redenen waarom lijkt mij duidelijk genoeg. Als jij naar de wc wilt gaan wil je toch ook niet eerst in een plas (vaak van een ander) staan voordat je je behoefte kan doen? Nou dat willen mijn mannetjes ook niet. Dus moet de urine ook goed geabsorbeerd worden door het grind. Gelukkig doet dit grit dat meestal ook.

En als laatste mag de kattenbakvulling niet giftig zijn want ja, waarom zou je je kat er dan oplaten? Deze kattenbakvulling is milieuvriendelijk dus ik ga er van uit dat het ook totaal niet giftig is voor mijn mannetjes. 

Wat vinden de mannetjes ervan?

Wat is het toch jammer dat ze mij niet (met woorden) kunnen vertellen of deze kattenbakvulling bevalt of niet. Ik ga er van uit dat mijn mannetjes dit een hele fijne grit vinden. Ze maken er namelijk goed gebruik van en doen hun behoefte ook goed begraven wat ik erg fijn vind (voor de stank). Gezien ze de kattenbak niet doen vermijden ga ik er van uit dat ze dit een prettige kattenbakvulling vinden. 

Samenvatting

Zacht
Geen geur
Absorberend
Niet giftig
Klonterend
Stank
Betaalbaar
Uitloop

Informatie

Soort Klei
Type Klonterend
Inhoud 14 liter
Zakken per bak 1

Kosten

Prijs € 10,49
Literprijs € 0,75
Prijs per dag € 0,34
Prijs per maand € 10,49
Prijs per jaar € 125,88
*Deze kosten zijn op basis van onze testbak en het gebruik van het testteam.

Uitgetest in:

Testteam:

Testteam: Sherry en Paddy

 

Zacht

Zacht

Geen geur

Geen geur

Absorberend

Absorberend

Niet giftig

Niet giftig

Aan welke eisen voor de mens voldoet het product?

Als ik de kattenbak aan het uitscheppen ben wil ik dat ik hier zo min mogelijk tijd aan besteed en dus moet de kattenbakvulling goed klonteren. Het is belangrijk dat de urine geabsorbeerd wordt tot 1 hoopje en dat doet deze kattenbakvulling redelijk goed. Soms gaat dit niet helemaal lekker en valt het balletje uiteen en dan wordt het dus lastiger om het grind goed uit te scheppen. Dit lijkt per zak anders te zijn maar meestal gaat het uitscheppen heel makkelijk. 

Deze kattenbakvulling promoot dat het 99% stofvrij is en dat is niet helemaal waar. De ene zak heeft minder stof dan de andere. Dit is heel vervelend want je weet natuurlijk nooit welke zak er meer stof bevat dan de andere. Ik zou eerder zeggen dat het meer 90% stofvrij is.

Dat er een beetje stof vrij komt is logisch, het blijft grind, maar hele walmen wordt ik niet blij van. Bij dit grind komt er altijd wel een beetje stof vrij maar meestal niet overwelvend. Ik vind het positief dat het niet op mijn longen slaat dus dat is fijn van deze kattenbakvulling.

Wat ik 1 van de belangrijkste punten vind is dat er niet te veel stank vrij mag komen. Zo snap ik dat als mijn mannetjes net geweest zijn dat er dan een geur aan hangt geen probleem maar dit moet wel snel weg zijn. Met deze kattenbakvulling heb ik haast geen probleem met overlast van de stank. Eigenlijk als het grind gaat stinken dan wordt het ook tijd om de kattenbak te verschonen. In mijn geval is dat meestal 1 keer per maand (ondanks dat er op de verpakking staat dat je er 60 dagen mee kan doen). Ik zou dat sowieso niet aanraden. Minimaal 1 keer per maand (vaker als het echt nodig is) de kattenbak helemaal schoonmaken en ook het grind verschonen. 

Hoewel kattenbakvulling echt een must is bij het hebben van een kat mag het voor mij ook wel betaalbaar blijven. Zo doe ik in mijn kattenbak 1 zak Biokat's Micro Classic en daar doe ik een maand mee. Soms moet ik wat meer bijvullen dan de andere keer maar meestal kom ik er met 1 zak wel. Als ik dan 1 zak per maand gebruik heb ik er 12 per jaar. Ik vind dit redelijk te doen. Natuurlijk mag het wel goedkoper maar dat mag altijd. 

Wat ik wel een nadeel vind van dit grind maar vermoed ook dat het niet iets is wat te vermijden is, is de uitloop. Mijn mannetjes nemen de kattenbakvulling echt overal mee naar toe. Natuurlijk is dit op te lossen door er een mat voor de kattenbak te leggen die het grootste gedeelte al opvang maar toch lopen we (allemaal) het grind door het hele huis maar ik vind het niet zo'n groot probleem. 

Gewoon elke dag even de robot stofzuiger door het huis laten gaan en het meeste grind is al weer weg. 

Auteur

Mijn naam is Susan en sinds 2018 ben ik professioneel kattenoppas. Omdat ik zelf altijd op zoek ben naar de 'perfecte' kattenbakvulling ben ik een onderzoek begonnen over welke kattenbakvulling nou fijn is voor kat maar ook voor de mens. 

Waar te koop?

Deze kattenbakvulling is te koop bij de volgende webshop:

Amazon.nl

Keurmerken

happy_cats_keurmerk_susan_hoogkamp.120x0-is.jpgff_certified_professional_logo.120x0-is.png

Tip van de dag

 

 

Klonterend

Klonterend

Stank

Stank

Betaalbaar

Betaalbaar

Uitloop

Uitloop

Conclusie

Voordat ik alleen gebruik maakte van deze kattenbakvulling had ik andere soorten grind gebruikt maar toch blijft deze (tot heden toe) mijn favoriet. De mannetjes blijven goed gebruik maken van de kattenbak, zelfs als ik een keertje uitscheppen vergeet. Het is makkelijk te gebruiken en hoewel het steeds duurder wordt vind ik het nog wel betaalbaar op jaarbasis. 

Zacht
Geen geur
Absorberend
Niet giftig
Klonterend
Stank
Betaalbaar
Uitloop

Deze kattenbakvulling voldoet aan 7 van de 8 selectiecriteria en dat is zeer positief.

Zoals boven te zien is, scoort deze kattenbakvulling heel goed. Het enige wat rood is is de uitloop. Hoewel ik uitloop ook niet prettig vind vind ik dit niet een redenen om het product niet aan te bevelen. Het uitloop kunnen we op andere manieren oplossen door bijvoorbeeld een badkamer mat voor de kattenbak te leggen of een robot stofzuiger aan te schaffen. 

Ondanks dat er 1 punt is waar deze kattenbakvulling niet aan voldoet beveel ik deze kattenbakvulling toch aan!

Volg ons op Instagram

Time spent with cats is never wasted

- Sigmund Freud