Kattenbakvulling review #5: Senegal

Kattenbakvulling review #5: Senegal

"Het beste voor jouw dier" dat is het eerste wat je op de website van Versele-Laga zie en wie wilt dat nou niet? Ik merk dat ze meer gefocust zijn op voeding en over het kattengrit kan ik niet heel veel vinden op de website. 

De Senegal kattenbakvulling geeft wel aan dat hij "zuinig in gebruik" is, een "hoge absorptie" heeft en dat hij de vieze geurtjes absorbeert. 

Dit klikt natuurlijk allemaal hartstikke goed en ik ben benieuwd of het ook echt zo is. 

Aan welke eisen van de kat voldoet het product?

Het eerste waar we natuurlijk naar kijken bij een nieuwe kattenbakvulling is of het grit zachtjes is voor hun pootjes. Dat is bij deze Senegal kattenbakvulling zeker niet het geval. De korrels zijn zeer groot en zelfs als ik er op druk voel ik ze al in mijn handen. 

Daarnaast moet er geen extra geur aan het grit toegevoegd zijn. Zo te lezen op de verpakking is dat niet zo en zo te reuken ook niet. Het ruikt "gewoon" naar klei en is niet overwelvend. Of mijn mannetjes dat ook vinden... dat weet ik natuurlijk niet maar het is zeker positief dat er geen extra geur toegevoegd is. 

Deze kattenbakvulling promoot dat het een "hoge absorptie" heeft maar ik vind het "hoge" wel meevallen. Het grit is van klei dus ja het trekt de urine aan maar ik vind dat er te veel urine in de bak achterblijft en dat is jammer. Ik zou ook niet in een plas willen staan voordat ik mijn behoefte kan doen. 

En als laatste mag de kattenbakvulling niet giftig zijn want ja, waarom zou je je kat er dan oplaten? Ik kon niets vinden of dit grit giftig is of niet maar ik ga er van uit dat het niet zo is gezien het "klei" is. 

Wat vinden de mannetjes ervan?

Wat is het toch jammer dat ze mij niet (met woorden) kunnen vertellen of deze kattenbakvulling bevalt of niet maar als ik zo naar de criteria kijk dan lijkt het met niet een fijn grit voor ze. Te grote (pijnlijke) korrels en niet goed absorberend...jammer. 

Samenvatting

Zacht
Geen geur
Absorberend
Niet giftig
Klonterend
Stank
Betaalbaar
Uitloop

Informatie

Soort Klei
Type Klonterend
Inhoud 7,5 kilo
Zakken per bak 2

Kosten

Prijs € 11,38
Literprijs € 0,47
Prijs per dag € 0,95
Prijs per maand € 22,76
Prijs per jaar € 273,12
*Deze kosten zijn op basis van onze testbak en het gebruik van het testteam.

Uitgetest in:

Testteam:

Testteam: Sherry en Paddy

 

Zacht

Zacht

Geen geur

Geen geur

Absorberend

Absorberend

Niet giftig

Niet giftig

Aan welke eisen voor de mens voldoet het product?

Een kattenbak uitscheppen is 1 van de minst leuke klusjes als je katten heb en daarom wil ik dat ik er zo min mogelijk tijd aan hoef te besteden. Voor mij is het dus belangrijk dat de kattenbakvulling goed moet klonteren. Deze kattenbakvulling doet dat dus totaal niet. Bij het uitscheppen vallen de natte korrels uit elkaar en zit dan zo verspreid door je hele bak. Jammer. 

Verder moet de kattenbakvulling stofvrij zijn en dat is deze totaal niet. Zodra ik de bak vulde kwam er een hele stof walm vrij. Ik heb de eerste 5 minuten eerst alle stof uit mijn longen moeten kuchen want dit was wel erg extreem. Een beetje stof vrijkomen mag van mij maar dit was mij iets te veel. 

Het is ook belangrijk dat bij de kattenbakvulling geen stank vrij mag komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit niet volledig uitgetest heb want mijn mannetjes maakte er niet veel gebruik van. Ze hebben er een paar keer op geplast maar dat was het dus ik weet niet of het grit ook de stank absorbeert. 

Omdat ik bij het uitscheppen al veel urine door de bak schepte heb ik deze grit niet lang uitgetest. Binnen twee weken moest ik de volledige bak alweer verschonen. Dit houdt dus in dat ik per maand 4 zakken moet kopen (van 7,5 kilo). Als ik die van 30 kilo zo gebruiken zou ik waarschijnlijk wat voordeliger uit zijn maar ik ben nu dus uitgegaan van de 7,5 kilo zakken. 

Kattenbakvulling moet natuurlijk betaalbaar blijven en op deze manier is dit grit het niet. Meer dan 250 euro per jaar vind ik wel een beetje veel worden.

Auteur

Mijn naam is Susan en sinds 2018 ben ik professioneel kattenoppas. Omdat ik zelf altijd op zoek ben naar de 'perfecte' kattenbakvulling ben ik een onderzoek begonnen over welke kattenbakvulling nou fijn is voor kat maar ook voor de mens. 

Waar te koop?

bol.com

Keurmerken

happy_cats_keurmerk_susan_hoogkamp.120x0-is.jpgff_certified_professional_logo.120x0-is.png

Tip van de dag

 

 

Klonterend

Klonterend

Stank

Stank

Betaalbaar

Betaalbaar

Uitloop

Uitloop

Conclusie

Ondanks dat ik al mijn twijfels had toen ik het grit in de bak deed heb ik toch twee weken getest met het grit. Normaal test ik minimaal een maand maar in dit geval kon ik ze niet langer op dit grit laten gaan. 

Ondanks dat de bak toch nog een beetje gebruikt werd om op te plassen (ongeveer 4 keer in totaal) vind ik dit grit niet waard om verder mee te testen. 

Zacht
Geen geur
Absorberend
Niet giftig
Klonterend
Stank
Betaalbaar
Uitloop

Deze kattenbakvulling voldoet aan 2 van de 8 selectiecriteria en dat is zeer positief.

Dit grit scoort totaal niet goed en ik raad dit grit ook zeker niet aan. Er zijn vele soorten betere varianten ook met grote korels. 

Volg ons op Instagram

Time spent with cats is never wasted

- Sigmund Freud